Yazının orjinal adı: http://blog.sgws.org/waldorf-early-childhood-how-is-it-different/

Çevirmen: MOMO Anaokulu Psikoloğu Selin Ateş

Waldorf Erken Çocukluk Dönemi: Farklılıkları Nedir?

Ebeveynler okul öncesi yuvalarını gezerken, genellikle ilk olarak renkli alfabe posterleri, iPad istasyonları, parlak plastik mobilya ve oyuncaklarla karşılanırlar. Buna karşın, Waldorf Okul Öncesi sınıfları çok farklıdır. Renkler yumuşak ve sıcaktır, taze yiyeceklerin kokusu havayı doldurur ve iPad’lerin yerini çocukların yaptığı bir kale veya ahşap mutfak almıştır.

Ebeveynlerin gördüğü, okul öncesi eğitimine yaklaşımdan gelen bir farklılıktır. Waldorf yaklaşımının özelliği, çocuk gelişimine, sınıf ortamına ve bireysel olarak çocuğa köklü bir anlam vermesidir.

Sınıf Düzeni

Her Waldorf Okul Öncesi sınıfı; çocuklar göz önünde bulundurularak, ev yaşamından okul yaşamına geçmelerine yardımcı olmak ve bu süreçte kendilerini güvende ve desteklenmiş hissetmelerini sağlamak için tasarlanmıştır.

Araştırmalar; çok fazla poster, cep telefonu, çizelge ve oyuncağın günün önemli etkinliklerinden odağı aldığını belirterek, sosyal ve beceriye dayalı öğrenme deneyiminde daha basit sınıf tasarımlarının kullanımını destekler. “Renkli Anaokulu Sınıfını Yeniden Düşünmek” (“Rethinking the Colorful Kindergarten Classroom”)isimli New York Times makalesi de aynı sonuca varan başka bir erken çocukluk dönemi araştırmasına yer verir. Bu çalışmada, çok dekore edilmiş bir sınıfta çocuklar, sade bir sınıftakine göre daha fazla zamanı yapılan etkinliğin dışında geçirmişlerdir. (orijinal:“Çocuklar, çok dekore edilmiş bir sınıfta, sade bir sınıftakinden daha fazla etkinlik dışı zaman geçirdiler”)

Peki bir Waldorf Okul Öncesi sınıfında bulunan odaklanmaya değer etkinlikler nelerdir?

Oyun Odaklı Öğrenme

Küçük çocuklarda öğrenme en iyi şekilde hikaye, hayal gücü, hareket ve oyun yoluyla gerçekleşir. Dört yaşındaki bir çocuğu, bazı akademik görevleri yerine getirmesi için eğitebilmek mümkün olsa dahi Waldorf eğitimcileri okul öncesindeki zamanın hayal gücü, motor ve sosyal-duygusal becerileri ve içsel motivasyonu geliştirmek için kullanılmasının daha iyi olduğuna inanırlar. Bu temel, çocuğun hayatında düzgün bir şekilde atıldığında, ilerideki akademik öğrenme daha zengin ve derin bir şekilde yapılabilir.

Eğitim alanındaki araştırmalar da bu görüşü destekler.The Harvard Education Letterdergisinin özetlediği bulgulara göre küçük çocukları akademik eğitime zorlamak, matematik puanları ve okuduğunu anlama becerilerini geliştirmediği gibi bazı durumlarda bu becerilere zarar dahi verebilir.

Bu nedenle Waldorf yuvalarında çocuklar günlerini yaratıcı bir şekilde oynayarak, dışarıda vakit geçirerek, ev yapımı atıştırmalıklar yapıp yiyerek, masallar dinleyerek, kukla oyunları izleyerek ve parmak örgüsü, boyama, çizim gibi sanatsal etkinlikler yaparak geçirirler.

Bu etkinlikler, çocukların ileriki yaşamlarında en çok ihtiyaç duyacakları problem çözme, görevleri tamamlama, akranlarla işbirliği yapma, bellek oluşturma, dinleme ve motor becerilerini geliştirmede ustalaşmalarına yardımcı olur:

Sevgi ve Saygı

Waldorf Okul Öncesi eğitmenleri, bu yaştaki çocuklarımız için gerçekten önemli olan şeylerle ilgilenir: yaşam boyu sürecek bir öğrenme sevgisine ilham vermek. Bu, çocukların hayret/hayranlık ve merak duygularını mümkün olduğunca uzun süre korumalarına yardımcı olarak yapılır.

Çevreyi önemsemeyi veya bir biyoloji ders kitabının derinliklerine zevkle dalmayı nasıl öğrenirsiniz? Bu, ağaçların ekosistemimizdeki rolünü veya fotosentezin temellerini öğrenerek değil rüzgarlı bir günde dışarıda oturup yaprakların sallanarak aşağı yuvarlanmasını izleyerek başlar.

Bu yüzden küçük çocuklarda öğrenme sevgisini teşvik etmenin en iyi yolu, yaşam sevgisini teşvik etmektir. Bu da, çocuğunuzun dünyaya ilgisini yönlendirerek ve ona karşı gelişen doğal saygısını yücelterek yapılabilir.

– DİĞER YAZILARIMIZ –