Çadır Yapmak- Yönergeler & İlham Veren Fikirler

Yazan:Kate Hill

Kendi çocukluğumu ve kızımın küçük yaşlardaki zamanlarını düşünüyorum. Çadır yapmak en sevdiğimiz aktiviteydi. Muhtemelen hepiniz bunu deneyimlemişsinizdir. Bebeklerle ve peluş hayvanlarla oynamak, yap boz yapmak, renkler, eğlenceli kitaplar ve hayal kurmak için gizli saklı köşeler yaratmak. Bu sizin birlikte yapabileceğiniz eğlenceli bir inşa etme projesi  olabilir. Sizin inşa etme için yapacağınız pratik ve bilgece bir başlangıca çocuğunuz bağımsız bir oyunla sokulacaktır.  Janet Lansbury bir makalesinde şöyle demiştir;

            “Oyun arkadaşı olmaktansa oyun “destekçisi” olmayı öğrenmek duyusal gözlem yapabilmek, açık fikirli olmak, kabulde olmak ve en önemlisi de kendini dizginleyebilmek (özellikle “izlemekten” çok “yapmaya” meyilli olanlar için) için pratik yapmayı sağlar. Bunu bir defa yapabildiğinizde inanılmaz rahatlatıcı, keyif verici ve rahatlatıcı olduğunu göreceksiniz.”

Çadır Yapımı İçin Önerilen Malzemeler:

Battaniyeler, çarşaflar, yastıklar, mandallar, masa, 2 ya da 4 adet sandalye, çatıyı oluşturmak için halat

İnşa Önerileri:

  • Masalar duvar ve tavan olarak kullanılabilir böylece dış yapı için çok fazla çarşaf ve battaniyeye ihtiyacınız olmaz.
  • Sandalyeden duvarlar: Bir kaç tane sağlam sandalyeniz var mı? Sandalyeleri, sizin ve çadırınızın arasındaki alana, sandalye başları tavanı oluşturacak şekilde basitçe arka arkaya dizin.
  • Halattan çatı: Halatı, birbirinden uzak iki köşeye uzatın (sağlam ve devrilmeyecek olduğundan emin olun) ve daha sonra battaniye ve çarşafları halatın üzerine bir çatı oluşturacak şekilde serin.
  • Yastıkları, battaniyeleri ve yumuşak oyuncakları çadırınızın daha sıcak ve konforlu bir ortam olması için eklemeyi unutmayın.

  

Çevirmenin Notu: Rahima Baldwin Çocuğunuzun İlk Öğretmeni Sizsiniz kitabında şöyle der

“Çocuk dünyaya geldiği andan başlayarak ona ev olacak bedenini şekillendirir. Dolayısıyla ufak bir çocuğun bir ev inşa etmekten yani sembolik olarak bedenine şekil vermekten aldığı doyum bizi şaşırtmamalıdır.” Çadır yapmak çocuklara hem sığınacakları özel bir alan fırsatı verirken hem de gelişimsel olarak kendi bedenlerini ve benliklerini şekillendirme imkanı da sunar.

  • Çadırın içinde konulabilecek battaniye, yastık gibi malzemeler, çocuğun duyusal ihtiyaçlarını karşılayıp sakinleşmesine yardımcı olabilir. 
  • Çocukların kendilerini başka biri ya da bir şeyin yerine koydukları hayali oyunlar duygu, düşünce ve istekleri dışa vurmanın, farklı deneyimleri güvenli bir alan ve anın içinde yaşayabilmenin yoludur. Kurulan çadırın içinde çocuklar bir çok farklı hayali oyun oynayabilirler. Çadır kimi zaman bir ev, kale ya da gemi olur kimi zaman ise bir restoran ya da okul 🙂 
  • Çocuklar bu çadırları yaparken bir çok farklı hareket deneyimi yaşarlar. Çadıra nasıl gireceklerinin planını yaparlar ve hareket alanları yaratırlar. Bu nedenle, ince ve kaba motor hareketlerinin gelişimi ve planlama yapma becerisi konusunda da çadır yapmak çok faydalıdır. Örneğin, yapılan çadırlar genelde içine girilmesi zor ve alçak şekilde inşa edilir. Çocuklar bu nedenle emekleyerek çadıra girip çıkarlar. Emekleme hareketi sağ ve sol beyin koordinasyonunu desteklediğinden dolayı çocuklar için çok faydalı bir harekettir.

Çeviren: Püren Kurtşan 

MOMO Anaokulu Psikoloğu

– DİĞER YAZILARIMIZ –